FOODDUCK® gör måltiderna roliga i Asikkala

Foodduck / FOODDUCK® gör måltiderna roliga i Asikkala

FOODDUCK® gör måltiderna roliga i Asikkala

Den nya medlemmen i vår produktfamilj, påläggsdoseraren FOODDUCK® lille, började användas i förskolan Peuhis i Asikkala, Finland i början av 2020. Ett samarbete med Asikkala kommun sedan ett par år tillbaka ligger bakom beslutet. Skolan i Anianpelto och samskolan i Vääksy var de första i Asikkala kommun som började använda påläggsdoserarna 2018. Ankmaskinerna blev genast mycket omtyckta eftersom de är så lätta att använda och därför beslöt kommunservicen i Asikkala att börja använda den miljövänliga och hygieniska innovationen även i förskolan Peuhis.  Nu finns påläggsdoserarna på tre ställen i Asikkala.

I restaurang Virpi i förskolan Peuhis äter ungefär 70 hungriga barn tre måltider per dag. Restaurang Virpi är ett roligt koncept som skapats för att glädja barnen. Doseraren passar bra in i förskolerestaurangens hemtrevliga atmosfär.

 

I förskolan Peuhis är man kreativ: barnen har en egen parkeringsplats där de kan parkera sina fordon under måltiden. På så sätt lär sig barnen både parkeringsregler och modern teknik samtidigt i en ung ålder.

 

FOODDUCK® lille passar utmärkt i förskolor tack vare sin storlek – den är liten och enkel för barn att använda. Barnen är nyfikna och lär sig snabbt att använda doseraren efter några instruktioner – man placerar bara brödet under doseraren varpå den automatiskt och tryggt doserar pålägget för de små matgästerna. Därefter går barnen till matbordet där de smörar sitt bröd efter den roliga upplevelsen.

”Ja, de roliga små smörklickarna från doseraren har definitivt uppmuntrat barnen att äta mer bröd”, berättar Virpi Kallioinen från kökspersonalen på förskolan Peuhis. ”Allt yngre barn vill nu lära sig att själva smöra sitt bröd, bara så att de ska få använda maskinen, och det är en fin sak”, fortsätter Virpi.

Alla vet att barn inte störs nämnvärt av kladd, men ett rent brödbord underlättar personalens arbete betydligt. Små kletiga fingeravtryck är en bekant syn i många förskolor, men inte här. Smetiga påläggsaskar och smörknivar är ett minne blott i Peuhis tack vare FOODDUCK®-doseraren och brödbordet är rent och inbjudande. Kommunservicechefen Minna Pettinen berättar att användningen av påläggsdoseraren i förskolan också är en fin förberedelse inför skolan.

”När de flyttar över till lågstadieskolan i Anianpelto är barnen från Peuhis redan mästare på skolmåltiderna. Doserarens goda användningshygien gör det även möjligt att på bästa sätt hantera riskerna i en förskolemiljö. Såhär i Coronatider har den gjort det möjligt att fortsätta måltiderna som vanligt i motsats till ställen där man använder gemensamma påläggsaskar. På de här ställena har man varit tvungen att övergå till portionsförpackningar med pålägg eller till att smöra bröden färdigt på förhand. I det stora hela är vi mycket nöjda”, säger Minna.

Under måltiderna i skolmiljöer går det undan och trafiken i kön är stor

I de två matsalarna i samskolan i Vääksy används sammanlagt 3 påläggsdoserare av modellen FOODDUCK® mobile. Ca 750 matgäster äter dagligen i skolan. När antalet matgäster ökar får även hygienen och en smidig servering större betydelse.

Tack vare påläggsdoseraren FOODDUCK® mobile kan pålägg serveras på ett hygieniskt sätt på brödbordet och i matkön även i så här stora enheter. De mångsidiga modellerna erbjuder ett alternativ för alla utrymmes- och placeringslösningar. Användningen av doseraren i kön är snabb och det bildas inte lika lång kö som tidigare, eftersom ingen smörar sitt bröd vid brödbordet längre.